160 m2-es egyszintes ház építése Budapesten

Családi ház falszerkezet és tetőszerkezet felépítése 15 óra alatt

Az EnergyFriendHome készház falszerkezet és tetőszerkezet felépítése mindössze 15 órát vett igénybe egy cca. 8 fős csapatnak. Persze egy daru a segítségükre volt a munkálatokban.

A családi ház összes külső és belső falszerkezetét előre üzemben összeszereltük. Az üzemi szerelést panelizálásnak nevezzük. Létezik kispaneles és nagypaneles könnyűszerkezetes házépítési technológia. A mi általunk használt rendszer egy nagypaneles szerelési mód, mely kis mértékben méretpontosabb és gyorsabb helyszíni és gyártási munkavégzést tesz lehetővé.

Nézd meg time lapse videón a családi ház 15 órás fal- és tetőszerkezet helyszíni szerelését: 

A rétegrend a következő belülről kifelé haladva: 12 mm-es tűzálló gipszkarton, párazáró fólia, OSB3 lap 12 mm vastagságban, 160×60 mm-es hossztoldott műszárított KVF Osztrák faanyag, a vázszerkezet között géppel tömörített cellulóz szigetelés, a külső oldalon 12 mm-es OSB3 lap borítás. A belső nem teherhordó falak 100 mm-es szélességű faanyagból készültek és a 12 mm-es OSB3 burkolat mindkét oldalon feltűzésre került a gipszkarton lapok alá, így minden falra lehetséges terheket rögzíteni dűbelezés nélkül egy facsavar segítségével.

A falszerkezet daruzása előtt dupla réteg modifikált, bitumenes vízszigetelést hegesztettünk kellősítés után a 15 cm-es vasbeton lemezre. A vízszigetelés már így is tökéletes, de a maximális biztonság miatt minden falat öntapadós 3 mm-es vízszigetelő anyaggal bevontuk az alsó 20 cm-es magasságig mindkét oldalra felhajtva.

A daruzáskor egymás mellé illesztett falszerkezetek összefúrásának a helye már az üzemben elkészült és így a helyszínen a furatokba kell helyezni és ütvecsavarozó géppel meghúzni a 8 mm-es átmérőjű nagyszilárdságú fakötésű csavarokat. Ezek toldásonként függőleges irányban 5 darab csavarral kerülnek egymáshoz rögzítésre. Minden fal elem párazárás érdekében duzzadó szalaggal kerül összeszerelésre, mely megakadályozza a falak közötti légáramlást.

A falszerkezet összeállítását követően az üzemben előregyártott szeglemezes rácsostartókat a daru segítségével a helyükre emeltük és egymáshoz és a falakhoz rögzítettük fém vinkli vasalatokkal és nagyszilárdságú acél csavarokkal.

A tetőbe szélrács szerkezet is került annak érdekében, hogy az épület tárcsamerevségét biztosítsa.

A falszerkezet szerelési pontatlansága az alapozás, a gyártás és a szerelés miatt cca. 2-3 mm tűrési pontossággal készül a helyszínen, így egy-egy 4-5 méteres falpanel esetében, a méterenként felületi egyenetlenség 0,5 mm körüli. Ezt hagyományos technológiával elérni szinte lehetetlen.

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb