Kezdőoldal / Építkezések / 160 m2-es egyszintes ház építése Budapesten / Családi ház falszerkezet és tetőszerkezet felépítése 15 óra alatt

Családi ház falszerkezet és tetőszerkezet felépítése 15 óra alatt

Az EnergyFriendHome készház falszerkezet és tetőszerkezet felépítése mindössze 15 órát vett igénybe egy cca. 8 fős csapatnak. Persze egy daru a segítségükre volt a munkálatokban.

A családi ház összes külső és belső falszerkezetét előre üzemben összeszereltük. Az üzemi szerelést panelizálásnak nevezzük. Létezik kispaneles és nagypaneles könnyűszerkezetes házépítési technológia. A mi általunk használt rendszer egy nagypaneles szerelési mód, mely kis mértékben méretpontosabb és gyorsabb helyszíni és gyártási munkavégzést tesz lehetővé.

Nézd meg time lapse videón a családi ház 15 órás fal- és tetőszerkezet helyszíni szerelését: 

A rétegrend a következő belülről kifelé haladva: 12 mm-es tűzálló gipszkarton, párazáró fólia, OSB3 lap 12 mm vastagságban, 160×60 mm-es hossztoldott műszárított KVF Osztrák faanyag, a vázszerkezet között géppel tömörített cellulóz szigetelés, a külső oldalon 12 mm-es OSB3 lap borítás. A belső nem teherhordó falak 100 mm-es szélességű faanyagból készültek és a 12 mm-es OSB3 burkolat mindkét oldalon feltűzésre került a gipszkarton lapok alá, így minden falra lehetséges terheket rögzíteni dűbelezés nélkül egy facsavar segítségével.

A falszerkezet daruzása előtt dupla réteg modifikált, bitumenes vízszigetelést hegesztettünk kellősítés után a 15 cm-es vasbeton lemezre. A vízszigetelés már így is tökéletes, de a maximális biztonság miatt minden falat öntapadós 3 mm-es vízszigetelő anyaggal bevontuk az alsó 20 cm-es magasságig mindkét oldalra felhajtva.

A daruzáskor egymás mellé illesztett falszerkezetek összefúrásának a helye már az üzemben elkészült és így a helyszínen a furatokba kell helyezni és ütvecsavarozó géppel meghúzni a 8 mm-es átmérőjű nagyszilárdságú fakötésű csavarokat. Ezek toldásonként függőleges irányban 5 darab csavarral kerülnek egymáshoz rögzítésre. Minden fal elem párazárás érdekében duzzadó szalaggal kerül összeszerelésre, mely megakadályozza a falak közötti légáramlást.

A falszerkezet összeállítását követően az üzemben előregyártott szeglemezes rácsostartókat a daru segítségével a helyükre emeltük és egymáshoz és a falakhoz rögzítettük fém vinkli vasalatokkal és nagyszilárdságú acél csavarokkal.

A tetőbe szélrács szerkezet is került annak érdekében, hogy az épület tárcsamerevségét biztosítsa.

A falszerkezet szerelési pontatlansága az alapozás, a gyártás és a szerelés miatt cca. 2-3 mm tűrési pontossággal készül a helyszínen, így egy-egy 4-5 méteres falpanel esetében, a méterenként felületi egyenetlenség 0,5 mm körüli. Ezt hagyományos technológiával elérni szinte lehetetlen.

 


Check Also

Családiházépítés befejező munkák (56-63. nap)

A családiház festése, burkolása után már csak a beltéri ajtókat kell felszerelni, valamint a gépészeti …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük