Faszerkezetes nulla rezsis Budapesti házépítés

Faszerkezetes nulla rezsiköltségű kulcsrakész készház építés Budapesten

Budapesten a XVII. kerületben építettünk egy könnyűszerkezetes, nagypaneles, üzemben előregyártott családi házat, melynek részleteiről jelen blogban ismertetünk olvasóinkkal.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]A családi ház egy háromszobás cca. bruttó 138 m2-es otthon.

Az otthonban markánsan elkülönítve került kialakításra a nappali családi tér és a magánszféra. A szülői háló saját nagy gardrobe szobát és fürdőszobát is kapott, míg a két gyermekszoba a ház másik felében valósult meg, szintén saját fürdő és gardobe helyiséggel.

A konyha mellett megvalósításra került egy kamra is és külön mosókonyha is.

A nappali kertkapcsolattal rendelkezik, mely egy pergolás teraszra nyílik.

A családi ház kiemelten energiatakarékos szerkezettel valósult meg.

[/box]

A kiemelten energiatakarékos otthon utcai homlokzatának terve: 

A családi ház alaprajza az alábbi képen megtekinthető: 

 

Az épület egy hagyományos sávalapozásra került elhelyezésre a tripla bitumenes vízszigetelés elkészítését követően. Az aljzatlemez 150 mm vastagságú lépésálló hang és hőszigeteléssel és esztrich betonnal lett elválasztva az alsó aljzatlemeztől.

A falszerkezet és a tetőszerkezet üzemben lett gyártva. A falszerkezet KVH szárított, hossztoldott 160 mm-es faszerkezetből készült, mely kívül és belül OSB3 15 mm-es burkolatot kapott, az OSB lapok között 160 mm-es szélességben fújt cellulóz szigetelést készítettünk, az OSB lapra belülről párazárást követően egy réteg gipszkarton burkolat került, a külső oldalon az OSB lapra 200 mm-es lépcsőzetes toldású grafitos polisztirol hőszigetelést ragasztottunk és csavaroztunk hőhídmentes megoldással, majd elkészítettük a dryvit vakolatrendszert.

A födémben a rácsostartók közé és fölé összesen 35 cm-es kőzetgyapot szigetelést helyeztünk el, a rácsostartó alsó részét párazártuk és 45 mm x 45 mm-es lécvázzal burkoltuk. A lécvázra függesztett CD vázas 150 mm-es rétegben álmennyezetet szereltünk dupla réteg gipszkarton burkolattal, a karton rétegek között nanotechnológiás fűtőfilm beépítéssel, okosház vezérléssel. A födém rétegrendjében kerültek beszerelésre a hővisszanyerős szellőztető rendszer antibakteriális bevonattal ellátott cső rendszerei.

Az ablakok 3 rétegű argon gázzal töltött üvegezéssel valósultak meg 6 légkamrás VEKA Softline műanyag ablak szerkezettel, melyek hővédelméről motoros alumínium lamellás, rejtett – vakolható tokos redőnyök gondoskodnak.

A belső hideg- és melegburkolatok 8000 Ft / m2-es költséggel kalkulált anyagokkal készültek, a WC tartály Geberit Sigma beépített tartályos, a csaptelepek 40 ezer forintos darabáron kalkuláltak.

A fűtésrendszert, redőnyöket és igény szerint a világítási köröket FIBARO okosház rendszerrel lehet a helyszínről, vagy akár távolról elérni, szabályozni, akár előre programozni.

Az épület külső falai 36 cm, a födém 35 cm, míg a padló 15 cm hőszigeteléssel ellátott, mely a hővisszanyerős szellőztetővel közösen minimális energiával fűthető és hűthető, de ezt a minimális energiát egy 6 kWp-s teljesítményű napelem lenullázza, azaz az épület teljes mértékben nulla külső energiával üzemeltethető.

Kijelenthető, hogy a ház annak ellenére, hogy passzív ház követelményeket a beépített anyagok tekintetében teljesíti, nem kellett a tervezésnél a passzív ház tervezés és építés szigorú szabályaira egyáltalán odafigyelni, ennek oka, hogy a praktikusság oltárán elveszni látszó energiát a napelemes rendszer pótolja és passzív ház helyett egy igazi energiatöbbletes aktívház valósult meg, azaz a ház legalább annyi energiát termel, mint amit elhasznál.

A napelemnek köszönhetően a Kedves Építtetők igényei teljesíthetőek voltak az élhető lakótér kialakításának érdekében, tehát nem kell odafigyelni a passzív ház összes szabályaira ahhoz, hogy nulla energiával, vagy minimális energiával működő új családi otthonunk legyen. A passzív háznál rengeteg megkötéssel kell szembenézni a tervezési fázisnál, mely a Megrendelői igényeket felülírhatja, míg a napelemes kiemelten energiatakarékos családi házaknál a minimális többletenergiát a napelem előállítja.

A családi ház építését bemutató blogot az alábbi linkre kattintva lehet elérni.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

A készház építést bemutató blog az alábbi részekből fog állni:

  • Fogadószint elkészítése
  • Robotizált készház gyártás az üzemben
  • Helyszíni falszerkezet és tetőszerkezet összeállítása cca. 15 óra alatt
  • Tetőszerkezet lécezése, fóliázása és cserepezése
  • Álmennyezet szerelés, hőszigetelés és fűtés szerelés
  • Külső hőszigetelt vakolatrendszer elkészítése
  • Burkolás és festés
  • Villamos és vízgépészeti szerelvényezés
  • Külső dryvit vakolatrendszer és redőnyrendszer beépítése

[/box]

Kattints a kis képekre és nézd meg a készház terveket nagyobb méretben:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb