240 m2-es ház építés - Kivitelező írásaDroppa György háza

Milyen egy készház 13 évvel a beköltözés után?

Bemutatjuk, hogyan néz ki és milyen garanciális és egyéb karbantartási feladatok adódtak egy EnergyFriendHome – Horizont acélszerkezetes alacsony energia igényű családi ház műszaki átadását és a beköltözést követő 13 évben.

Aki azt mondja, hogy hiba és karbantartás mentes családi házat tud kivitelezni, az a kivitelező még most kezdhette a szakmát, vagy egyszerűen nem mond igazat. Nem feltétel, hogy a szakemberek hibázzanak, lehet az anyag is hibás, vagy a használat módja nem megfelelő. Egy márkás autó esetén is előfordulnak hibák és ott is vannak kötelező karbantartások, egy a lényeg, hogy az értékesítő partner álljon rendelkezésre évek után is, ha egy hiba adódik és ne csak a kezdeti hasznot zsebelje be. A www.kp.hu büszke arra, hogy a portálcsoport által eladott és felépített házak tulajdonosainak legnagyobb részével baráti kapcsolatban van és akár egy évtizeddel az átadás után is megkereshetnek bennünket egy-egy feladat elvégzésével és nem leszünk rest elvégezni azokat.

A családi házat Droppa György környezetvédőnek és a kedves családjának építettük 2010-ben. Hosszú hónapokon keresztül tervezgetett a megrendelő és kereste a számára legideálisabb építési technológiát és a legszimpatikusabb vállalkozást. Nagyon sok megbeszélés után megszületett a döntés, az építési technológia a PuzzleHome építési rendszer lett, a kivitelező pedig a www.kp.hu csapata.

Mivel Droppa György egy ismert környezetvédő, az egyik média egy több részes televíziós műsort is készített a közreműködésével, melyben azt a témát boncolgatták, hogy miért ezt a technológiát választotta és milyen előnyök származnak abból, hogy valaki könnyűszerkezetes és nem a hagyományos építés mellett teszi le a voksát. A videó anyagok a következő linkekre kattintva megtekinthetőek… 1.rész, 2. rész, 3. rész.

A házépítés folyamatait nem szeretnénk itt újra bemutatni, hiszen arról egy részletes blog készült 13-14 évvel ezelőtt. A blogot itt lehet elérni.

A jelen cikk azt a célt hivatott szolgálni, hogy bemutassuk kendőzetlenül, hogy mi történt a családi ház építés utáni 13 évben.

A családi ház Gödön, a Duna parton épült. A ház építését a pince kivitelezésével kezdtük. A Duna közelsége miatt kiemelten fontos feladat volt az épület víz elleni védelme, hiszen a pince mélységében több rétegben vízforrások találhatóak, melyek a rétegvizet vezetik a Duna irányába. Az épület pince szintje hagyományos módon, zsalukőből készült, melyre „E” gerendás födém és vasalt aljzat került. A vasbeton aljzatra építettük fel a könnyűszerkezetes acélvázas családi ház első szintjét. A belső oldalon a párazárást követően 30 mm-es Heratekta lapok kerültek felcsavarozásra, majd a falfűtés elhelyezése után gipszes vakolatot kapott a fal és mennyezet egy üvegszál erősítéssel a repedések elkerülése érdekében. Az acélszerkezetes falakban 15 cm tűzálló Rockwool kőzetgyapot szigetelés került elhelyezésre, majd a külső oldalon 100 mm-es Heratekta hőszigetelést csavaroztunk, melyet dryvit vakolatrendszerrel és természetes dalmáciai kőburkolattal láttunk el.

Annak ellenére, hogy a családi ház könnyűszerkezetes építési rendszerrel készült, a két szint közötti födém egy acélgerendákra, OSB lap burkolatra helyezett nagyszilárdságú vasbetonfödém.
A második szint az első szinttel megegyező rétegrenddel készült. A tetőszerkezet Horizont acélszerkezetes rácsostartó szerkezetből készült, melynek alsó öve egyben a födémgerendázást is biztosítja, erre került rögzítésre a függesztett CD vázra elhelyezett álmennyezet. A tetőfedés a Mediterrán, ma már Terrán névre átkeresztelt, cserépgyár Coppo cserepe.
Kihasználva a fúrt és ásott kutak nagy vízhozamát, mely a Duna közelsége miatt hosszútávon garantált, geotermikus víz-víz hőszivattyús hűtés és fűtésrendszer készült.
Az épületek hideg padló burkolatai a fürdő és WC kivételével természetes márvány lapok, a fürdő és WC helyiségekben Zalakerámia burkolat készült el. Az összes melegburkolat természetes, brazil faanyagból készült.
A nyílászárók műanyag fokozott hőszigetelésű ablakok és erkélyajtók, a redőnyszerkezet rejtett tokos alumínium szerkezetből készültek. A világításrendszer az egész házban ledes technológiával valósult meg.

Tekintse meg a gödi referencia családi házról készült fotóinkat. Kattintson a kis képekre a nagy képek megtekintéséhez.

Az alábbi kérdésekre kerestük a választ 13 év használata és tapasztalatai alapján: 

Milyen havi üzemeltetési költsége van a családi háznak a fűtés, hűtés, sütés-főzés, összes villamos fogyasztás, használati melegvíz előállítás tekintetében?
Télen és nyáron, egész évben egységesen 2023-as árszinten: 35. 000 Ft / hó (300 m2-es össz bruttó alapterület)

Nyáron a hűtésrendszer bekapcsolása nélkül hány fokra melegedett fel a belső hőmérséklet?
Nyáron nagyon ritkán kapcsolta be a család a hűtésrendszert. A 2022-es év nyarán, a külső tartós 36 Celsius fok körüli nappali hőmérséklet mellett a hűtés rendszer használata nélkül maximum 28 Celsius fokig melegedett fel a lakás belső hőmérséklete. Ehhez hozzájárult a falakban elhelyezett 28 cm vastagságú hőszigetelés és a jó minőségű műanyag ablakok és az alumínium szerkezetű, hőszigeteléssel ellátott redőnyök (Megjegyzés: napjainkban már nem 28, hanem 40 cm szigeteléssel vannak a házaink falszerkezetei ellátva).

Előfordult-e a gipszes vakolat, illetve a gipszkarton felületeken repedés?
Az épületben még hajszálrepedések sem fordulnak elő. A 13 éves időszak alatt 3 alkalommal volt tisztasági festés a lakásban, de glettelni, javítani sehol nem kellett.

A külső vakolatrendszer milyen állapotban van?
A vakolatrendszer újszerű állapotban van, csak akkor lehet két színárnyalatbeli halványodást észrevenni, ha a gyári referencia festékmintát mellétesszük a falszerkezetnek. A kőburkolatos helyeken és a vakolat találkozásánál egyetlen egy helyen sincs hajszálrepedés, javítani sehol sem kellett.

Hőkamerás vizsgálat készült-e?
Az átadás után fél évvel és a ház 8 éves használata után is készültek hőkamerás felvételek. A hőszigetelésben semmilyen negatív változás sem volt. Legközelebb jövőre tervezzük a ház hőkamerás vizsgálatát. A falakban elhelyezett kőzetgyapot szigetelés a test tömege miatt nem változtatja a térfogatát, szemben a cégek nagy része által használt üveggyapottal, mely pára, vagy akár a saját súlya alatt is veszít a méretéből és ezáltal romlik a szerkezet szigetelő értéke ahol azt használják. Ma már természetes fagyapot szigetelést használunk, melynek háromszor jobb a hőtároló tömege azonos hőszigetelés mellett és 20-30%-kal vastagabb szigetelést alkalmazunk minden felületen.

Milyen garanciális problémák fordultak elő a 13 év alatt?

  • Az emeleti fürdőszoba épített zuhany vonalmenti összefolyójának a vízszigetelése az 5. évben vízszigetelési problémát jelentett, napi 3-4 tusolást követően, pár csepp víz beszivárgott a vízszigetelés mögé. A hibát hőkamerával és endoszkópos kamerával derítettük fel. A javítást 5 nap alatt végeztük el garanciális javítás keretében, a teljes padló rétegrendet felbontottuk a zuhany részen a padlón és a falon is. A javítás keretében kicseréltük a kenhető vízszigetelést, valamint újraburkoltuk az egész zuhany padlót és falazatot.
    Sajnos más családi háznál is találkoztunk már hasonló esettel, melynek oka a fürdőszobában használt vegyszerek maró hatása. Több év használat után a legjobb minőségű fugázó, ragasztó, szilikon anyagok használata mellett is előfordulhat minimális fugarepedés, szilikon hiány a fürdőben és az itt bejutó vegyszerek károsíthatják a legjobb minőségű kenhető vízszigetelést. A hibát a vállalkozó kijavította a saját költségére, így a megrendelőnek költsége nem volt.

Garanciális munkákon kívüli problémák előfordulása:

  • A másik hiba, hogy a ház hőszivattyús fűtésrendszerrel van ellátva, itt általában 3-4 évente van karbantartás igény, így 13 év alatt még bőven egymillió forint alatt van az összes költség a javításra, karbantartásra a geotermikus fűtés tekintetében. Volt szivattyú csere, volt egy hőcserélő csere és a külső hőmérséklet szenzort is cserélni kellett. Egy alkalommal a geotermikus hőszivattyú kültéri kútszivattyúja tönkrement, mert a hátsó udvarban a kert locsolásánál a homok bejutott a kútaknába.
  • Udvari járda 30 m2-es részéből, mintegy másfél m2-es részen 1,5 cm-es süllyedés volt tapasztalható egy korábbi udvari földmunka miatt, melyet nem a vállalkozó végzett.  A vállalkozó a süllyedt részen a betont felbontotta és új tömörített kavicságyazatot és vasalt aljzatot készített új burkolattal. Annak ellenére, hogy ez nem garanciális probléma volt, a válallkozó a munkákat díjmentesen elvégezte.

Milyen karbantartások történtek az építkezésen?

  • Az ablakokat cégünk az első évben kétszer, utána 3 évente újra beállítja. Így a minimális lógás a súly miatt mindig korrigálható és az ajtók-ablakok hosszútávon jól fognak zárni és működni. A beállítás díjmentes volt a ház 12 éves koráig.
  • Az ereszcsatorna rendszert cégünk évente egyszer, szükség esetén kétszer kitakarította, mert a megrendelő a második szintre nem tud feljutni és a karbantartást elvégezni.

Milyen egyéb feladatokat kellett elvégezni az elmúlt 13 évben?

  • A megrendelő időközben vásárolt egy magasabb gépkocsit, mint a pince lejáró mérete volt, a garázsajtó nyílásról eltávolítottuk a kőburkolatot, majd feljebb emeltük a könnyűszerkezetes vázszerkezetet és újraburkoltuk a szemöldök felső részét. Ez a munka másfél munkanapot vett igénybe.
  • A kémény szerkezetre utólag egy esővédő kalap lett elhelyezve, mert előfordult nagy esőzések után, hogy a kémény köpenycsöve nedves volt a belső oldalon. Költsége: 20, 000 Ft.

A bemutatott családi ház a www.kp.hu portálrendszer referencia családi háza, ezért előre egyeztetett időpontban az épület élőben is megtekinthető, ahol természetesen lehetőség nyílik a megrendelővel konzultálni és a felmerülő kérdéseket is szakszerűen megválaszoljuk.

Magyarországon és Szlovákiában több, mint 25 referencia házzal rendelkezünk, melyeket szintén be tudunk mutatni Önnek. PuzzleHome, Horizont és EnergyFriendHome készház szerkezetből az elmúlt 23 évben, több mint ezerötszáz új energiatakarékos családi ház épült fel.

Keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségeinken, ha szeretne időpontot foglalni a bemutatótermünkbe egy személyes egyeztetésre, valamint referencia ház megtekintésre.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
– 06-1/5-06-06-06
– 06-20/444-44-24
– 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
– Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
– Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb