minimál stílusú energiatakarékos ház

Minimál stílusú családiház alapozása

A családiház alapozása két esetben lehet nehézkes. Az egyik eset az, amikor a talaj sziklás, a másik pedig amikor a talaj homokos.

Zsalukőfal építés és vasalás
Zsalukőfal építés és vasalás

Igaz a földmunka a homokos talaj esetében sokkal kisebb fizikai munkavégzést jelent, de a folyamatosan leomló homokos talaj miatt sokkal nagyobb alaptestekkel kell számolni és acélból gerendarácsokat kell készíteni, hogy a teherelosztás egyenletes legyen az egész épület tekintetében. Az alapozásban elhelyezett gerendarácsok a beton kötése után sokkal nagyobb szilárdságot és rugalmasságot biztosítanak.

A családiház egy igen lejtős telken épül, ezért a megcsúszás ellen is biztosítani kell az építményt.

A házak nagy része hazánkban pince kivitelezés esetén szakszerűtlenül valósul meg, mivel az épület 90 cm mély és a pince 3 méteres mélységű alapozási síkja egymás mellett helyezkedik el és az nem szakszerűen van összekötve.
A helyes megoldás az, hogy a legalacsonyabb résztől a legkisebb mélységig, tehát a pince alap legmélyebb pontjától az épület, már pincét nem tartalmazó részéig alaplépcsőzést kell létrehozni. Ez akár dupla alapozási költséget is eredményezhet, mind a földmunkák és mind a betonfelhasználás tekintetében.
De csak szabályosan kivitelezve biztosítható, hogy az építményünk a későbbiekben nem fog megsüllyedni, repedezni.

A képeken jól látszik, hogy egy igen rossz talajminőségben végzett munka, mennyi plusz betont igényel a beomló részek miatt. Alapozni csak vízszintes alapozási síkkal és kizárólag függőleges falakkal lehetséges. Ezért ott, ahol beomlik az alapozás falazata, zsaluzatot kell építeni, majd utólag rétegesen vissza kell mellé tömöríteni a talajt.

Nagyon fontos, hogy az alapozás megfelelő minőségű betonból készüljön.
Ma már a C12 és a C10 minőségű beton a talajjal érintkező szerkezetbe nem felel meg.
C25 minőségű előrekevert, gyári moxerbetont kell használni a tökéletes statikai és fagyállósági biztonság miatt.

Ma már a különböző bitumenes lemez vízszigeteléseket is el kell felejteni, helyette a PVC, vagy egyéb gumi-vízszigeteléseket kell előnyben részesíteni. A bitumenes lemez 2-3% nyúlásnál már eltörik, vagy elszakad. A hegeszthető PVC lemez, mellyel dolgozunk 20% feletti nyúlási szilárdsággal rendelkezik.
A talajjal is érintkező vízszigetelés esetén a mechanikai védelemről is gondoskodni kell geotextília és drénlemez felhasználásával.

Ajánlott az aljzatbetont 3 rétegben elkészíteni egy modern épületben, mi is így építünk. A tömörített kavicságyazatra  C16-os mixerbetonból 6 cm aljzatbetont készítünk, majd erre hegesztett PVC szigetelést helyezünk teljes felületen, túlnyújtva az alapozás szélein.
A gumilemez alá és fölé ajánlott egy geotextília elhelyezése a sérülések elkerülése végett. A szigetelésre egy vasalt 10 cm vastagságú C16 minőségű mixer betonból szerelőbetont készítünk. Ebben a betonban már nyugodtan lehet fúrásokkal bármit rögzíteni, hiszen a vízszigetelés a beton réteg alatt van, persze oda kell figyelni, hogy 8 cm-nél mélyebbre ne fúrjunk.
Ha a ház elkészül, ezt a 2. aljzatbetont 15 cm hőszigetelés segítségével hőszigeteljük, majd 6 cm vastagságban, burkolatok fogadására alkalmas aljzatbetonnal simítsuk el.

Kattintson a kis képekre és nézze meg nagyobb méretben a galériában:

Kattintson ide és nézze meg a házépítés további részleteit…

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb