240 m2-es ház építés - Kivitelező írásaDroppa György háza

Készház építés. 16-17. nap. EnergyFriendHome készház tetőfedése mediterrán cseréppel

A tetőfedését Mediterrán® Coppo colorsystem beton cseréppel végezzük.
Ez a cserép egy Magyar gyártású mediterrán stílusú cserép, ódon felülettel.

A gerinceken és az éleken kúpcserepeket építünk be. A tető kiszellőztetésére 16 darab szellőzőcserepet szerelünk fel.
2 sorban hófogókat helyezünk el a tetőszerkezeten.
A mediterrán cserépre a gyártó 30 év garanciát vállal.

A mediterrán cserép általános leírása: A cserepek alapanyaga a beton, amelyet a Bólyba szállított alapanyagokból állítanak össze. A keverés előtt az alapanyagok ellenőrzése folyamatos, hiszen a kiváló minőség csak így biztosítható.
A Dunából származó osztályozott kvarchomokhoz a recepturának megfelelő mennyiségben adagolják a portlandcementet, a keverővizet, valamint a színező oxidfestéket. A megfelelő idejű keveréssel biztosított az anyag egyenletes eloszlása, elkeveredése. A beton a keverés után sablonokba kerül, a végleges forma préseléssel alakul ki. A felületvédelem felhordása után a cserepek a sablonokkal együtt az érlelőkemencébe kerülnek, ahol a beton szilárdulását a hőmérséklet növelésével gyorsítják.
Az oxidfestékkel a cserepek anyagukban színezettek, felületükön egy homogén védőréteg található, amely színében nem tér el az alapelem színétől. Ez a védőréteg fokozza a cserép vízzáróságát, ezzel megakadályozza a szerkezetekre káros „fagyás-olvadás ciklusok” kialakulását. Így az élettartam jelentősen megnőhet; természetesen a tárolás és a kivitelezés során ügyelni kell a betoncserepek megfelelő védelemre. A védő réteg felhordásából nemcsak szerkezeti, de esztétikai előnyök is származnak, hiszen az ép felületen a mohák és egyéb növények megtelepedésének valószínűsége is sokkal kisebb. A réteg a szennyezett levegőjű városok káros füstgáz-hatásainak is ellenáll. A védőréteg egyenletes kopásával a tető színe nem változik, mivel maga az anyag is teljes keresztmetszetében színezett.

A betonnak – mint építőanyagnak – több ezer éves hagyománya van. A régi görögök már használták az égetett mész és homok keverékét kr. e. 2000-ben, míg a rómaiak vulkáni hamut is kevertek a mészhabarcshoz. Rómában a Pantheon kupolája 43,3 m-es átmérővel már ilyen betonból készült, a II. században!

Pantheon

Hosszú feledés után a XIX. században először Angliában, majd Franciaországban kezdtek újból kísérletezni beton összeállításával. Az első betoncserepes fedések is kb. 150 éve jelentek meg Európában. A receptek pontosítása a beton és vasbeton széleskörű elterjedéséhez és felhasználásához vezetett.

A tetőcserepek minősége megfelel az MSZ EN490 szabványokban előírtaknak. Az alapanyagokat, alkalmazott mennyiségüket illetve azok minőségét az MSZ EN 491 szabvány előírásai alapján ellenőrzik.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. A tető bádogozásáról,nem készült dokumentum?A mai napig nincs megcsinálva,vagy csak kimaradt a honlapról?A fóliáról sem láttunk képeket,amit nagyon hiányolok.(vápa,eresz)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb