Kezdőoldal / Építkezések / 240 m2-es ház építés - Kivitelező írása / Készház építés. 16-17. nap. EnergyFriendHome készház tetőfedése mediterrán cseréppel

Készház építés. 16-17. nap. EnergyFriendHome készház tetőfedése mediterrán cseréppel

A tetőfedését Mediterrán® Coppo colorsystem beton cseréppel végezzük.
Ez a cserép egy Magyar gyártású mediterrán stílusú cserép, ódon felülettel.

A gerinceken és az éleken kúpcserepeket építünk be. A tető kiszellőztetésére 16 darab szellőzőcserepet szerelünk fel.
2 sorban hófogókat helyezünk el a tetőszerkezeten.
A mediterrán cserépre a gyártó 30 év garanciát vállal.

A mediterrán cserép általános leírása: A cserepek alapanyaga a beton, amelyet a Bólyba szállított alapanyagokból állítanak össze. A keverés előtt az alapanyagok ellenőrzése folyamatos, hiszen a kiváló minőség csak így biztosítható.
A Dunából származó osztályozott kvarchomokhoz a recepturának megfelelő mennyiségben adagolják a portlandcementet, a keverővizet, valamint a színező oxidfestéket. A megfelelő idejű keveréssel biztosított az anyag egyenletes eloszlása, elkeveredése. A beton a keverés után sablonokba kerül, a végleges forma préseléssel alakul ki. A felületvédelem felhordása után a cserepek a sablonokkal együtt az érlelőkemencébe kerülnek, ahol a beton szilárdulását a hőmérséklet növelésével gyorsítják.
Az oxidfestékkel a cserepek anyagukban színezettek, felületükön egy homogén védőréteg található, amely színében nem tér el az alapelem színétől. Ez a védőréteg fokozza a cserép vízzáróságát, ezzel megakadályozza a szerkezetekre káros “fagyás-olvadás ciklusok” kialakulását. Így az élettartam jelentősen megnőhet; természetesen a tárolás és a kivitelezés során ügyelni kell a betoncserepek megfelelő védelemre. A védő réteg felhordásából nemcsak szerkezeti, de esztétikai előnyök is származnak, hiszen az ép felületen a mohák és egyéb növények megtelepedésének valószínűsége is sokkal kisebb. A réteg a szennyezett levegőjű városok káros füstgáz-hatásainak is ellenáll. A védőréteg egyenletes kopásával a tető színe nem változik, mivel maga az anyag is teljes keresztmetszetében színezett.

A betonnak – mint építőanyagnak – több ezer éves hagyománya van. A régi görögök már használták az égetett mész és homok keverékét kr. e. 2000-ben, míg a rómaiak vulkáni hamut is kevertek a mészhabarcshoz. Rómában a Pantheon kupolája 43,3 m-es átmérővel már ilyen betonból készült, a II. században!

Pantheon

Hosszú feledés után a XIX. században először Angliában, majd Franciaországban kezdtek újból kísérletezni beton összeállításával. Az első betoncserepes fedések is kb. 150 éve jelentek meg Európában. A receptek pontosítása a beton és vasbeton széleskörű elterjedéséhez és felhasználásához vezetett.

A tetőcserepek minősége megfelel az MSZ EN490 szabványokban előírtaknak. Az alapanyagokat, alkalmazott mennyiségüket illetve azok minőségét az MSZ EN 491 szabvány előírásai alapján ellenőrzik.


Check Also

KP Sales House Kft pénzügyi cégminősítései

A KP Sales House Kft büszke arra, hogy az építőipari cégek között 3 különböző nemzetközi …

One comment

  1. A tető bádogozásáról,nem készült dokumentum?A mai napig nincs megcsinálva,vagy csak kimaradt a honlapról?A fóliáról sem láttunk képeket,amit nagyon hiányolok.(vápa,eresz)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük