240 m2-es ház építés - Kivitelező írásaDroppa György házaKivitelező

Készház építés. 19-21. nap. EnergyFriendHome készház alap villanyszerelése

A villanyszerelés dupla szigetelésű 3 eres tömör réz MBCU kábelekkel történik. Így nem szükséges a vezetékek csőben való elhelyezése.
Csövezést csak ott alkalmazunk, ahol betonban kell vezetni a kábeleket a pince miatt.
Az épületben több mint 100 darab energiatakarékos ledes lámpa lesz beépítve. Ezek fogyasztása 1,5 watt/darab.
A ledes lámpák kizárólag fényt állítanak elő, hőt nem, azért energiatakarékosak. A hagyományos izzók hőt és fényt állítanak elő egyszerre, mivel izzószál állítja elő a fényt.
Az épületet EV relével látjuk el, ami azt jelenti, hogy egy esetleges áramütés lehetősége kizárt, mivel ha valakit az áram megrázna, ez a relé érzékeli és a másodperc töredéke alatt lekapcsolja az épületet az elektromos hálózatról.
Így semmit nem érzékelünk az áramütésből, mert a relé hamarabb leold.
Az épület acélszerkezetének érintésvédelmi földelését is elvégezzük. Ez alatt azt kell érteni, hogy az egész acélszerkezet össze van fémesen egymáshoz kötve, majd ezt az egész rendszert egy 2 méter mély fém szondához kötünk, melyet a földbe lefúrunk.
Ez a földelés nem csak az áramütésektől óv meg bennünket, hanem egy esetleges villám esetén is levezeti a feszültséget a földbe.

Az acélszerkezetes könnyűszerkezetes ház egy villámcsapáskor úgy viselkedik, mintha autóban ülnénk. A bent tartózkodókat Farraday kalitkaként óvja meg a villám káros hatásaitól.

Az épületben a kötéseket szikramentes, wago gyors kötöző elemekkel csatlakoztatjuk egymáshoz. Ezek a kötések oldhatóak, így később egyszerűen bővíthetőek, esetleges igény esetén átalakíthatóak.
A gipszkartonszerelés előtt és közben kizárólag a vezetékezést építjük ki, valamint a kapcsoló és kötő dobozokat szereljük fel. A szerelvények elhelyezése festés után kerül majd felszerelésre.
A gyengeáramú internet kiépítése, valamint a televízió rendszer kábelezése is most kerül elhelyezésre a falakban.

A EnergyFriendHome könnyűszerkezetes ház villanyszerelés tekintetében a villanyszerelők álma, mivel nem kell fúrni, vésni, falat marni. Itt minden üreges szerkezet, az acélszerkezetben a vezetékek helyét pedig gyártáskor a gyártó gép automatikusan elkészíti.

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

 1. Elnézést, de muszáj hozzáfűznöm az „EV” reléhez egy fontos dolgot. Nagyon nagy tévedésben él az, aki azt gondolja, hogy az „EV” relével felszerelt villamos hálózaton nem rázhat meg senkit sem az áram. A helyzet ugyanis az, hogy ez a relé azt figyeli, hogy a fázisvezetőn befolyó áram értéke megegyezik-e a nullavezetőn visszafolyó árammal. Szerepe akkor van, ha az áram „tévútra” kerül, pl. valamely készülék zárlatos lesz és a fémházán keresztül a földelő vezetéken keresztül folyik a zárlati áram (ezért nagyon fontos, hogy a földelést a relé – szolgáltató felöli oldalán – szabad csak összekötni a nullavezetővel (ha a fogyasztók felöli oldalon kötik össze, akkor zárlat esetén sem működik – nem kapcsol le)). Ilyenkor azt a védelmet nyújtja, hogy ha a be- és kifolyó áram különbsége a 30 mA-es relé esetén a 30 mA-t meghaladja, akkor nagyon rövid idő alatt lekapcsolja a hálózatot, abban az esetben is, ha a zárlati áramkörben ne adj Isten mi is benne vagyunk. Abban az esetben, ha pl. szigetelt cipőben egyik kézzel a fázisvezetőt, másikkal a nullát érinti valaki egyidejűleg, meg is halhat, anélkül, hogy a FI relé „megszólalna” (hiszen a be- és kifolyó áram megegyezik, az emberi test egyfajta „normál fogyasztó” lesz). Ha 50 mA rossz fázisban folyik át a szíven, az már halálos lehet.
  A fentiek miatt az „EV” relé elnevezés (Érintésvédelmi relé) is teljesen helytelen, helyesen FI relé)
  Szomorú, de nagyon sok villanyszerelő nem ismeri a relé működését, úgy látszik az sem, aki ebben a házban ténykedett.
  Egyébként tetszik a blog.
  LiZ
  Egy passzívház építő (fa szerekezettel)

 2. Kedves LiZ!
  Amit tetszett írni, az teljesen igaz.
  Az, hogy EV, vagy FI relé szerintem nem érdemes vitatkozni. A hivatalos neve FI, a köznapi neve EV relé, természetesen mindkettőt halva tudjuk miről van szó.
  Az említett eszköz hasonlatosan nem védi meg az embert az áramütés minden helyzetétől, mint a biztonsági őv az autóban, vagy a légzsák. Függ attól, hogy mezítláb fogta meg a fázist, vagy cipőben egyszerre mindkettőt.
  Igenis fenntartom azt a véleményemet, hogy az EV relé bizonyos helyzetekben az élet védelmét szolgálja.
  Egyébként köszönjük a bejegyzését, mely szakmailag korrekt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb