100 m2-es tetőteres családi ház építésének bemutatása

Pincefödém készítés (12-15. munkanap)

A pince födémszerkezete E betongerendás födémrendszerrel készül.
A korábban elkészült 30 cm-es zsalutégla falazat tetejére 15 cm magasságban és 30 cm szélességben C20 24 KK mixer betonból vasbeton koszorút készítettünk. A koszorúnak itt több szerepe van. Egyrészről a falazatot egybe fogja, stabilizálja, hogy egy szerkezetként funkcionáljon. Másrészről, a zsalukő méretbeli eltéréseit kiegyenlíti, hogy a födémgerendák garantáltan egy magasságba kerüljenek.
Az elkészült vasbeton koszorút úgy készítettük, hogy mindkét oldalon OSB lemezből zsaluzatot építettünk lézeres szintezéssel, majd az előírt vízszintes és függőleges vasalatok elhelyezése után kiöntöttük mixer betonnal, melyet tömörítettünk.

A vasbeton koszorút 3 napig pihentettük, majd daru segítségével elhelyeztük rajta a vasbeton E gerendákat. Az E gerendákat a 4 méter feletti fesztávokon duplázva építettük be. A gerendák elhelyezését követően belehelyeztük a beton födém béléstesteket.

Miután az összes födémbéléstestet és betongerenda vasalást elkészítettük, a pince falaira OSB zsaluzatot szereltünk, melyet lézeres szintezőműszerrel úgy állítottunk be, hogy az a legmagasabb födémszerkezet felett legalább 7 cm-rel magasabban legyen.

Az elkészült zsaluzat közé behelyeztük a 6 mm-es beton vashálókat, melyekhez hozzákötöttük a statikus előírásai alapján a falakba előzőleg beépített függőleges vasakat. A beton vashálókat 25 cm-es átfedéssel szereltük.

A födém betonozását c20 24 KK mixer betonnal készítettük el, melynek bedolgozási ideje 70 perc volt. A födém vízszintes pontossága: +/- 3mm.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb