240 m2-es ház építés - Megrendelő írásaiTulajdonos

Sitt

Várom a tapaszt, és közben arra gondolok, hogy mikor elvállaltam, hogy én is blogot írok az építkezésről, akkor nem arra gondoltunk, hogy anyám emlékeiről írjak. Most már mindegy, elküldtem a néhány soros elmélkedést. Az ember kattint egyet, akár ágyban fekve, a hasára támasztott gépen, és a szöveg azonnal postázódik, akár a bolygó túloldalára. Azt vállaltam, hogy blogot írok, most kényszerűségből időm is lenne rá, csak most a személyes élmények hiányoznak. Ezért most egy olyan oldalát veszem elő az építkezésnek, mely már régen foglalkoztat.

Mikor feleségem rendelőjét tataroztuk, az egyik legnagyobb probléma a sitt szállítás volt. Két nagy konténerrel számolt a mester, de én sokalltam. Egy falcserére, és kb. 35 m/2 burkolatcserére, miért kell két nagy konténer, kérdeztem. Végül a mesternek sem lett igaza, mert négy konténer kellett. A gödi telken, persze bontás nincs, mégis, van tapasztalatom abban, hogy az építkezéseken megszokott kellék, az utcán álló konténer. Ezek elhelyezését engedélyeztetni kell, és közterület használati díjat is kell fizetni. Bosszantó mellékterméke az építkezéseknek a sitt szállítás. Ha pedig az ember nem figyel oda, vagy nem állít őrt a konténer mellé, akkor szemfüles építkezők és lomtalanítók adnak gyors segítséget, és színültig telerakják konténerét. Olyan játék ez, melyet gyerekkorunkban játszottunk. Szólt a zene, mi körbe-körbe jártunk a székek körül, melyből eggyel kevesebb volt mint gyerekből. Aztán elhallgatott a zene, és mindenkinek le kellett ülnie. Aki állva maradt, az zálogot adott. A Horizontos technológiánál, ellenben még egy vödör fémhulladék sem keletkezett, ráadásul a többi sitt is olyan, hogy akár háztartási szemétként is elküldhető lenne. Mi a fahulladékot kiválogattuk, jó lesz majd tüzelőanyagnak, a sógorom kazánjában, a maradékot pedig gyűjtjük. Ha ilyen tempóban fog gyűlni, az építkezés befejezéséig sem fog megtelni, egy fél konténer sem.

És hogy miért tartom mindezt annyira fontosnak, hogy még írok is róla, mikor egy konténer bérleti díja elenyészően csekély egy emeletes ház építési költségéhez képest? Azért mert azt tartom fontosnak, hogy a nehezen megkeresett pénz egy része, ne azonnal a hulladékos konténerben végezze. Ez pedig technológia függő.

– A pazarlás és az arányosság viszonyáról, az emberi természet nagy ismerője Oliver Wendell Holmes, a híres bostoni író és jogász irt egy kitűnő verset, melyet Orbán Ottó fordított magyarra. Ki is adták a ’60-as években, egy Észak amerikai költők antológiája c. kötetben. Féltve őrzött kincsem, de hiába keresem a könyvespolcon,az időközben megkapott csodálatos fájdalommulasztó tapasz és egy trabi nevű járókeret társaságában, nem lelem. A neten úgyszintén.

Így nem marad más, mint pontatlan emlékezetem:

– Keveset kérek, nem sokat, egy egyszerű kőházikót

– a szomszédban is van olyan, remek déli fekvése van….

– pénzből uram, ne adj sokat,

– épp annyi kell, ami elég.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb