240 m2-es ház építés - Megrendelő írásai

Bankokoskodás

Kár, hogy félek a bankok haragjától, és nem merem elmondani a nagy nyilvánosság előtt, hogy melyik bankoktól mentsen meg mindenkit név szerint az Isten. Ezért kérem az olvasókat, hogy érjék be néhány tapasztalati jó tanáccsal:

1. Nyugodtan el lehet hinni, hogy a bank néhány nap alatt megadja a hitelt, mert mindez igaz, ha a delikvens minden bekért adattal, kitöltött nyomtatvánnyal, engedéllyel, cégokirattal, stb. rendelkezik, de jó tudni, hogy ezek beszerzéséhez sokkal több idő kell, mint a valódi hitelbírálathoz.
2. Mikor már azt hisszük, hogy minden okirattal rendelkezünk, akkor kiderül, hogy okmányaink egy része lejárt, vagy pótlásra szorul. Ez heteket vehet igénybe.
3. Azt is jó tudni, hogy a hitel fedezetére nem elegendő, egy a hitelnél nyilvánvalóan értékesebb ingatlan letétként való szerepeltetése, mert csak sokkal nagyobb értékű ingatlant fogadnak el fedezetként. Velem olyan eset is előfordult, hogy a bank a hitelnél majdnem négyszer akkora összeget kért felmutatni, készpénzben vagy bankgaranciában, ingatlanról tárgyalni sem akart. Mikor pedig megkérdeztem, hogy miért is igényelnék kölcsönt, ha a fiókomtól, vagy a bankszámlámtól is kérhetek, csak gyönyörű mosolyokat kaptam válaszként. Gyönyörű mosolyokat, egy vallomás helyett, mely így szólt volna: elnézést, csak a bolondját járattuk Önnel, mikor az „újraoltási bizonyítványát” is kértük. Az igazság az, hogy egyszerűen tőkehiányosak vagyunk, más szóval a meghirdetett kedvezményes hitelre nincs pénzünk.

Írhatnék a forintban, svájci frankban, vagy euróban adott hitelek sajátosságairól, a cég és magán kölcsönök közti buktatókról, és arról is, hogy miként kell értelmezni a THM-et és a futamidőt. Olyan dolgokról, melyet mindenki megért, ha átgondolja. A fenti tudásokra, ellenben csak gyakorlattal lehet szert tenni.

Nem mindegy tehát, hogy mennyi időt szánunk hitelfelvételre, mert ha későn ébredünk, leállhat az építkezés, ha pedig túl korán, akkor hitelünk visszafizetését, már az építkezés alatt elkezdhetjük, egy olyan időszakban, mikor nemhogy egy tetemes havi részlet, de minden morzsa számít.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb