240 m2-es ház építés - Megrendelő írásai

A kivitelező kiválasztása és a munka megkezdése

Új erőre kapva, felkerestem a másik vetélytársat. Pontosabban bemutatótermüket már eddig is megkerestem, de hiányzott még a személyes kontaktusnak az a fajtája, melyben aprólékos kérdéseimet feltehettem. A randevú gyorsan sikerült, és nagyon meggyőző volt.
Aktatáskámból előkaptam kukacoskodó kérdéseimet, és vártam a sztereotip válaszokat. Több mint két órát beszélgettünk, bár már a beszélgetés elején láttam, hogy révbe értem.
Március eleje volt.

Láttam, hogy a Horizont technológia gyors házat ígér, de mikorra lesz kész a terv, kibírja e az építész hogy nem csak a helyi építési szabályzat fogja gúzsba kötni fantáziáját, hanem az én többtucatnyi elképzelésem, és mi történik a Horizonton túli elemekkel, például a pincével, és a helyi terepadottságokkal.

A terv bámulatosan gyorsan elkészült, alig hatszor változtattunk rajta, de a fiatal tervező, aki szerencsémre a szomszéd településen lakott, még így sem borította rám az asztalt.

A tervet azonnal beadtuk, a szomszédoknak is sikerült megszerezni a lemondó nyilatkozatát, a tervet a tervtanács is jóváhagyta, s így április elsején fizikai valóságában is elindulhatott a munka.

A bolondok napi kezdet életkoromra és szűk pénztárcámra figyelmeztetett, és mindjárt az első napon bemutatott egy figyelmeztetést. Kijött egy bobcat, és azonnal beleragadt a futóhomokba. A fiatal srác kitűnőt alkotott a fák áttelepítésénél, de egy fél méter mélyen már kipörgött a kereke. Rossz jel –gondoltam. Egy ekkora vállalkozásnál, akár várhattam is volna egy napot, de délutánra egy nagy markoló is megérkezett, egy olyan mely letámasztani is tuja magát, és alig egy nap alatt kitermelte a földet. Én eredetileg kb. 250 köbméter föld kitermelésével kalkuláltam, de látnom kellett, hogy legalább 350 köbmétert kellett kiemelni, a rézsűszög miatt.

Arra kellett vigyázni, nehogy a pince külső szigetelésénél, az emberekre omoljon a laza homok. A 30 cm-es zsalutéglákból gyorsan lehetett építeni. Kívülről három szigetelő réteget is kapott a pince. Először egy vastag, és dögnehéz kátránylemez réteggel borították a külső falat, mely rétegeit disznóperzselővel egymáshoz ragasztották, majd formahabosított expandált polisztirolhab táblákkal borították a kátránypapír rétegeket. A táblák az úszni tanuló gyerekek segédeszközeire hasonlítottak. Legvégül a kávétejszínre hasonlító műanyaglemezzel szigeteltek a rétegeket részben a falhoz fúrva, és végre a nővérem szomszéd telkéről visszatermelt földdel megtámasztva.

A pince látványosan nőtt ki a földből, én meg napról napra követtem az eseményeket, örömömet lelve a fejlődés fotódokumentálásában. A húsvét néhány napos megállást parancsolt de én akkor is kimentem a telekre, a gazda szemével hizlaltam a termést, próbáltam elképzelni az új terepviszonyokat. A telek egy része, a kitermelt földdel meg lett emelve. Ez által értem el, hogy a pincegarázs lejárata ne legyen túl meredek, míg a nappaliból a kert úgy látszódjék, mint az épület pázsitos folytatása.
A födém elkészítéséhez gerendákat hozattak, melyeket egy elmés gép átemelt a kerítésen. A gerendák közeit béléstestekkel töltötték ki, így az utcán tárolt tér bérlésétől is megszabadultam, majd jött egy mixer kocsi és beterítette a már járható födémet.

A mester bámulatosan becsülte meg a szükséges mennyiséget, mert csak egy fél talicska fölösleg maradt. Azt egy öreg autógumiba töltöttük, jó lesz majd stabilhorgonynak a halászladikhoz.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb