240 m2-es ház építés - Megrendelő írásaiTulajdonos

A ház kívülről alakot öltött

Két nappal a szigetelőbrigád érkezése előtt, a kis kert minden szegletét telerakták un. Heratekta lapokkal. Ezért külön örültem, hogy elkezdődik az épület szigetelése. Bár minden nap kimegyek Gödre, és ha csak tehetem, ott lábatlankodok, a burkolás elkezdésének napján csak délután értem ki. A ház elé kanyarodva igencsak meglepődtem. Olyan volt, mintha kabátot húztak volna az egész házra. Rögtön hívtam a feleségem, hogy elmondjam a hírt. Kérdeztem; mit gondolsz; hogy állunk? A válasza az volt, hogy nem tudja, de jó lenne, ha ma én főzném a vacsorát.

A hétvégére, mikorra az egész család kiment az építkezésre, azért Ő is elámult. Addigra elkészült az egész tetőszerkezet, de az ablakokat is beillesztették. A tetőre már felrakták a cserép nagy részét, és belülről is elkezdték a szigetelést. Körbe jártuk az épületet, és megállapítottuk, hogy kár, hogy a szép Mediterrán cserepet csak messziről lehet látni.
A terv elkészítésénél korlátot jelentett, a helyi építési szabályzat, mely nemcsak a beépíthetőséget határozta meg, hanem, az építési magasságot is. Így választanunk kellett, hogy vagy teljes belmagasságú szobákat szeretnénk az emeletre, és kis esésű tetőt, vagy egy olyat mely jobban láttatja a tetőt, jobban levezeti a havat, de a főfalak mentén lecsökkenti az emeleti helyiségek belmagasságát.

A cserép felrakása nem volt egyszerű. A mesterek először gombavédővel bekent tetőléccel, vagy cserépléccel borították a fémszerkezetet, hogy egy esetlegesen kiálló él, vagy csavar, nehogy felsértse a párazáró fóliát, melyre a tető kis esése miatt is szükség volt. Erre újabb léceket csavaroztak, majd azokhoz rögzítették a keresztléceket. Ezekre hordták fel a cserepet csatárláncban. A tetőn pokoli meleg lehetett, a fiuknak meg kellett küzdeniük a májusi nyár, és a globális klímaváltozás kíméletlen melegével is.
Ahogy elkészült a tető fóliázása, megindult a kőzetgyapot beillesztése a belső falakba. Cukornádarató macsetékkel szeletelték a kőzetgyapotot. Ez olyan munka volt, melyet én is elvégezhettem volna. Csak egy mércére, egy nagykésre, létrára volt szükség. Végre valami ami nem igényelt különösebb szakértelmet és kézügyességet. Így már egyszerre két helyen folyt a munka. A tető, ill. a padlástér hőszigetelése még váratott magára. Állítólag azt a munkafolyamatot a villanyszerelés után végzik csak el, így a szerencsésebb csapat levonult a pincébe, ahol elkezdték – szintén könnyű szerkezetből felépíteni a válaszfalakat.
Én föl le jártam a létrákon, a fiuk fel is hívták a figyelmemet, hogy jó lenne ha felvennék egy bukósisakot mert jöhet egy munkavédelmi ellenőr. Ezután alulról néztem az eseményeket, és szomorúan néztem, hogy szeretett régi Erdértes faházunk milyen alárendelt szerepbe kényszerült ezen a májuson.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

 1. Kedves Droppa Úr!
  Gratulálok a készházához, napi szinte nyomon követem.
  Ennyi idő alatt egy téglaház alapozása szokott elkészülni, de annak nem lesz ilyen hőszigetelése.
  Az épületet a kivitelező mekkora határidővel vállalta?
  Üdvözlettel:
  Béla

 2. Kedves Béla!
  90 napra. Ebből 30 nap alatt elkészült a pince. A föld feletti munkálatok pedig a neten is követhetők. Eddig nincs csúszás, de most aprólékosabb munkafolyamatok következnek.
  Üdvözöl,
  Gyuri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb