240 m2-es ház építés - Kivitelező írásaDroppa György házaKivitelező

Készház építés. 26-27. nap. EnergyFriendHome családi ház teraszának elkészítése

A családi ház belső gipszkartonozás kivitelezése elkészült. Az épület belső udvarában tervezett terasz alapozását, valamint lábazatát elkezdtük megvalósítani.

A terasz alapozása 90 cm mély, 40 cm széles földmunkával vette kezdetét, a megrendelő legnagyobb megdöbbenésére. Kérdezte is, hogy mi ez a pazarlás? Miért kell ennyi rengeteg betont a földbe tenni alapként, hiszen ez csak egy terasz lesz, amelyen tömegterhelés jelentéktelen lesz.
Tájékoztattuk, hogy egy alapozási munka nem csak a rá nehezedő terhek függvényében van méretezve, mivel Magyarországon télen előfordulhat akár -20 Celsius hőmérséklet is, ezért mindenképpen a fagyhatár alá kell menni az alaptest alsó részének. Így kiküszöbölhető, hogy a megfagyott talajban található víz megemelje a teraszt.

Az alaptest C12 24KK minőségű mixer betonból készül, melybe 4 szál 12 mm átmérőjű betonvasat is lehelyeztünk, annak érdekében, hogy a terasz alapozás későbbi együttmozgását megoldjuk.

A tető ezen a részen a teraszt minimális mértékben lefedi, így a túlnyúlást egy oszloppal le kell támasztani. Az oszlop függőleges terheinek készítettünk a terasz közepén egy 80x80cm-es alaptestet, melyet szintén betonnal kitöltöttünk.

Az alapozásra egy sor zsalukövet fektettünk, majd azt is kitöltöttük betonnal. A zsalukövek mindegyikébe függőlegesen 1 darab 12 mm-es betonvasat helyeztünk el.

Szerencsére az időjárás is kegyes volt ezen a két napon hozzánk, mert így másfél nap alatt 3 emberrel sikerült a terasz földmunkáját, lábazatát, valamint annak betonozását megvalósítani.
Pár napot adunk a betonnak, hogy végbemenjenek a kötési folyamatok, majd jövő hét elején zsalutatot szerelünk a zsalukövekre és elkészítjük a vasalást és az aljzatbetont.

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

  1. Azt is meg szeretném kérdezni, hogy a terasz és az épület között lesz vízszigetelés? Ha igen, akkor miből csinálják meg?

  2. Természetesen lesz vízszigetelés. A vízszigetelés a lábazaton a Heratekta lap alatt 30 cm magasságig el van készítve. De ettől függően 2 réteg kenhető szigetelést valamint 1 réteg bitumenes szigetelést fog kapni a terasz melletti falszakasz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb