240 m2-es ház építés - Kivitelező írásaDroppa György házaKivitelező

Készház építés. 24. nap. EnergyFriendHome könnyűszerkezetes ház Schiedel® kémény felépítése

Az épületben modern, hőszigetelt Schiedel® kéményt építünk. Ez a kémény nyitott égésterű készülékek, szén, fa, gáz és olaj tüzelőanyag füstgázának elvezetésére alkalmas, és abban az esetben is, ha folyamatos kondenzáció várható.

A kéményrendszer univerzális, bármely tüzelési mód esetén biztonságosan alkalmazható. 30 év savállósági, kiégésbiztonsági és nedvességre érzéketlenségi garanciával!
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akár 100 éven keresztül is biztonsággal használható ez a kéménytípus. Ebben a házban a Kedves Megrendelő kizárólag cserépkályha üzemeltetésre fogja a kéményt használni alkalmi jelleggel, így a kémény élettartama korlátlan lesz.

A Schiedel® kéményt a földszintről kezdjük építeni. A pince födémszerkezete ezen a helyen 2×2 födém gerendát kapott, valamint a pincéből egy 30x30cm-es zsalukő sorral is alátámasztjuk, mely C16 minőségű betonnal van kitöltve.
A pincében az aljzatbeton alatt a kémény részére egy 1m3-es betonalapot készítettünk még az alapozáskor.
A kéményen két helyen helyezünk el tisztítóajtót, egyet a földszinten, egyet pedig az emeleten. A füstcső csatlakozást kizárólag a földszinten építünk.

Miért alkalmazunk szellőztetett hőszigetelt kéményt házainknál?
Azért, mert a nedvesség a hőszigetelés ellensége. A legjobb hőszigetelésnek sincs értelme, ha nem gondoskodunk arról, hogy a szigetelőanyagoktól tartsuk távol a nedvességet. A levegő 25-ször jobb hőszigetelő képességekkel rendelkezik, mint a víz. Ha az építő- és szigetelőanyag pólusai vízzel telítődnek, elvesztik szigetelő hatásukat. A Schiedel hátsó szellőzésű szigetelt kémény konstrukciója ezekre a tapasztalatokra épül. Erre a célra a köpenytégla sarkaiban csatornákat képeztünk ki, amelyben a legalsó köpeny-téglában lévő levegőbevezető nyíláson és a speciális lábazati tégla körül állandó levegő áramlik. A csatornák alakjánál és elrendezésénél azokat a geometriai lehetőségeket használjuk ki, amelyeket a köpenytégla kör alakú belső és a négyszögletes külső alakja biztosít. A csatornákban az alulról felfelé áramló levegő a kéményből a leadott hőt és nedvességet magával ragadja és a szabadba kiszállítja. A nemesacél hőtágulásihézag-karmantyún levegőátvezető nyílások vannak, amelyeken keresztül a levegő a kéménykürtőbe áramlik és ezután az égéstermékkel együtt távozik a szabadba. A nedvesség elvezetése, a kémény hátsó szellőzése által, a fűtés leállásának idején is hatásos. A hátsó szellőzés megakadályozza, hogy a nedvesség a kémény szerkezetében összegyűljön, ezáltal biztosítja a szigetelőréteg tartós hatását és védi a külső köpenyt a nedvességkárosodástól.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb