240 m2-es ház építés - Kivitelező írásaDroppa György házakészház építésKivitelező

Készház építés. 39-40. nap. EnergyFriendHome készház falfűtés szerelése

A korábban felcsavarozott Heratekta lapokra kerülnek elhelyezésre a falfűtés csöveit tartó sinek.
A fűtéscsövek 5 rétegű oxigéndiffúziómentes anyagból készülnek. Ez garancia arra, hogy a csövek élettartama 100 év feletti lesz.
A hőszivattyút és a tartályokat a pincében helyezzük el.

Az épület fűtési és hűtési energiaellátását geotermikus hőszivattyúval állítjuk elő. A geotermikus hőszivattyú az előállított energiát a föld geotermikus hőjéből nyeri. A 100%-os megtermelt hőenergiához 20%-ban használ elektromos áramot, míg 80%-ban a földben rejlő energiát hasznosítja.

Az udvarban több mint 10 éve készült fúrt kútból vesszük a vizet a hőszivattyú üzemeltetéséhez, majd a hőkivételt követően a vizet visszajuttatjuk egy szintén korábban elkészített ásott kútba, mely egymástól 20 méterre található.

Miért jó a falfűtés:

A falfűtésnek lényegesebben kisebb az energiafelhasználása. A alfűtésnek a kedvező energiafelhasználás mellett egyéb pozitívumai is vannak. Egyrészt igen kellemes hőérzetet nyújt, másrészt teljesen rejtett. A napsütéshez hasonlatosan a falfűtés is sugárzó fűtés, de itt hiányzik a káros sugárzás, csak infrasugarakat kap a szervezetünk.
Falfűtés esetén szállópor nem alakulhat ki, ami igen fontos egészségügyi szempont.

A rendszer felfűtési ideje rendkívül gyors, a vékony vakolaton át sugárzó hő szinte azonnal érzékelhető. A falfűtés alapvetően alacsony hőmérsékletű fűtési mód, ahol a fűtővíz hőmérséklete 30-40 0C. Az éves fűtési energia-megtakarítás az alacsonyabb fűtőközeg miatt 20 százalék, vagy e fölötti érték is lehet. ( Hagyományos gázkazán hőtermelés esetén. Geotermikus energia felhasználása esetén 50% feletti energiamegtakarítás érhető el.)
A falba rejtett csövek nem kívánnak különösebb védelmet, hiszen gipszes vakolattal ezeket elrejtjük, majd a felületet lefestjük. A furatok kialakítása, a falba vert szögek jelentenek némi veszélyt, de a láthatatlan fűtés egy speciális, hőérzékeny fólia segítségével a falon kirajzolódik, láthatóvá válik, ezáltal a csövek sérülése elkerülhető.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb