240 m2-es ház építés - Kivitelező írásaDroppa György háza

Készház építés 15-21. nap. Pince födémszerkezet készítése, oldalfal hő- és vízszigetelése

A pince födémszerkezete E betongerendás födémrendszerrel készül.
A korábban elkészült 30 cm-es zsalutégla falazat tetejére 15 cm magasságban és 30 cm szélességben C20 24 KK mixer betonból vasbeton koszorút készítettünk. A koszorúnak itt több szerepe van. Egyrészről a falazatot egybe fogja, stabilizálja, hogy egy szerkezetként funkcionáljon. Másrészről, a zsalukő méretbeli eltéréseit kiegyenlíti, hogy a födémgerendák garantáltan egy magasságba kerüljenek.
Az elkészült vasbeton koszorút úgy készítettük, hogy mindkét oldalon OSB lemezből zsaluzatot építettünk lézeres szintezéssel, majd az előírt vízszintes és függőleges vasalatok elhelyezése után kiöntöttük mixer betonnal, melyet tömörítettünk.

A vasbeton koszorút 3 napig pihentettük, majd daru segítségével elhelyeztük rajta a vasbeton E gerendákat. Az E gerendákat a 4 méter feletti fesztávokon duplázva építettük be. A gerendák elhelyezését követően belehelyeztük a beton födém béléstesteket. Azokon a helyeken, ahol a főtartó falszerkezet lesz elhelyezve, ott a statikai előírásoknak megfelelően betonvasalást és fából zsaluzatot építettünk, melyet alulról pincefalazó elemekkel alátámasztottunk. Az előbb említett helyeken nem építettünk be béléstesteket, mivel itt értelemszerűen a béléstestek helyett vasbetongerenda lett kialakítva. (lásd a képeket)

Miután az összes födémbéléstestet és betongerenda vasalást elkészítettük, a pince falaira OSB zsaluzatot szereltünk, melyet lézeres szintezőműszerrel úgy állítottunk be, hogy az a legmagasabb födémszerkezet felett legalább 7 cm-rel magasabban legyen.

Az elkészült zsaluzat közé behelyeztük a 6 mm-es beton vashálókat, melyekhez hozzákötöttük a statikus előírásai alapján a falakba előzőleg beépített függőleges vasakat. A beton vashálókat 25 cm-es átfedéssel szereltük.

A födém betonozását c20 24 KK mixer betonnal készítettük el, melynek bedolgozási ideje 50 perc volt. A födém vízszintes pontossága: +/- 3mm.

Miután a pince födémszerkezetének aljzatbetonozása befejeződött megkezdtük az épület pincéjének teljes külső vízszigetelését és hőszigetelését.
A vízszigetelő lemez anyaga: Bitumenes nehézlemez 4mm-es vastagságban.
A vízszigetelő lemezt gázégő segítségével ragasztjuk egymáshoz és a beton szerkezethez.
A korábban megvalósított pince aljzatbetonra fektetett vízszigetelő lemezt az első sor zsalukő építésekor felhajtottuk a külső falra, melyet most teljes egészében összeragasztottunk a falra kívülről felkerülő lemezzel.

A bitumenes nehézlemez felületéhez hozzáragasztottunk 4 cm-es vastagságban Austrotherm pinceszigetelő vízálló polisztirol szigetelést, melyre teljes felületén Gutta szigetelésvédő lemezt rögzítettünk.
A szigetelésvédő lemez megóvja a két szigetelő anyagot a későbbi, föld terhelés miatti mechanikus sérülésektől.

A szigetelésvédő lemez felszerelését követően azonnal a földet visszatöltöttük a pince elkészült külső falazata mellé.

A födémet 3 napig locsoljuk.

Kapcsolódó cikkek

9 hozzászólás

 1. Szeretném megkérdezni, hogy miért kék színű a hőszigetelés, amelyet a pince falára tesznek?
  Ez valami speciális anyag?

 2. Kedves Béla!
  A szigetelés a pince falán azért kék színű, mert ahogyan Ön is gondolta, ez egy speciális, kimondottan vizes térben történő alkalmazáshoz lett kifejlesztve. Nem árt neki az, ha vizes lesz, de az sem, ha vizesen megfagy, de a ránehezedő terheket is elviseli. Míg a homlokzatra való szigetelés nem lenne alkalmas pince szigetelésére.

 3. Kedves Roland!
  Nem értem teljesen a kérdést, de megpróbálok válaszolni rá.
  Először is a pince minden fala, valamint az aljzata is vízszigetelt.
  Az ajtó előtt elhelyezésre kerül 4 méter szélességben folyókatest, mely egy nagyobb vízgyűjtőbe gyűjti a csapadékot. Ha túl nagy a vízmennyiség, akkor egy szivattyú automatikusan bekapcsol és kiszivattyúzza a vizet a tartályból az udvari kútba.
  Minimális az a vízmennyiség, mely befolyik a garázsajtó elé, mivel az utca nem lejt ide. Így csak a garázslejáró 30 m2 betonmennyiségének vízgyűjtésével kell számolni. Ami egy 20-30 mm-es esőnél sem érheti el az 1 m3 mennyiséget.

 4. Tiszteletem!

  Amint a képeken látom ez egy ideális helyzet a kivitelezéshez mivel van hely.
  Engem az érdekelne, hogy kivitelezés szempontjából megoldható-e, hogy a telekhatártól kezdődjön a pince fala, ahol viszont a szomszéd háza végződik ( azaz ha A,B,C,D oldalt veszek, ott A,B,C-nél lenne hely kiásni mellette, mint a képeken; viszont a D oldalán végig épület, illetve kerítés húzódik).
  Kell e mindenképpen helyet elhagyni a szomszéd épülettől? (ez a hely kihasználtsága szempontjából érdekes)
  Ha kell mekkorát?
  Ha megoldható hogy ne keljen akkor ott milyen technológiát alkalmaznak?
  Jártamban, keltemben a városban látok olyan építkezéseket ahol foghegy telkeket látok (ez alatt azt értem, hogy a telekhatár körbe van építve 2-3oldalról is) és mégis kerül az új ingatlan alá pince-mélygarázs; gondolom ezeken az építkezéseken hasonló problémát kell áthidalni.

  Válaszát előre is köszönöm:
  Kis Laca

 5. Kedves Laca!
  Természetesen megoldható, hogy közvetlenül a szomszéd falához, vagy telekhatárához építsünk, de ez mindenképpen megdrágítja a kivitelezés költségét.
  Ha a mellette álló épületnek az alapozása tökéletes, akkor nincs különös plussz költség, de ha az épület alapozása statikailag nem jó, akkor először azt kell stabilizálnunk.
  Ha konkrét helyzet van, akkor nagyon szívesen állunk rendelkezésére.

 6. Tisztelt Horizont!segitségüket szeretném kérni egy 10*10es könnyüszerkezetes házat épitenék ami alatt ugyanekkora garázs lenne…a garázs 2.50belmagasságu lenne…a garázsra szeretnék árkalkuláciot szerezni mennyibe kerülne a kölcsége..köszönöm

 7. Kedves Csaba!
  Elég nehéz így egy ajánlatot tenni.
  Pontos szobaszám, méretek kellenének.
  De ennek ellenére egy nagyságrendet meghatározhatunk. Egy 100 nm-es általunk felépített Horizont készház alapozás nélkül bruttó 19 millió forintra tehető. Ebbe 30 méter belső falat kaluláltunk, a pince vízszigetelve, hőszigetelve, lejáróval, de belső vakolat nélkül 5-5,5 millió forintra tehető.
  Bővebb infóért kérem írjon, vagy hívjon bennünket.

 8. Az acél csavarjai élesek, a vágásokkal együtt. Igenis okozhat problémát, ha a fólia a csatlakozásokhoz ér, mert kivághatja azt.
  Természetesen meg lehet úgy is csinálni, hogy ez ne okozzon problémát, de a ráfordított idő több, mint a léc költség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb