240 m2-es ház építés - Megrendelő írásai

Május elsejei hosszú hétvége…

A pince födém megkötése miatt kellett várni néhány napot, ez egybe esett a május elsejei hosszú hétvégével. A mesterek hazamentek, én felajánlottam, hogy távollétükben meglocsolom a betont, ők meg némileg pihenten tértek vissza, de nem Gödre, hanem a Horizont üzemébe. Ott felpakolták a részben összeállított házat, ami meg is jelent egy akkora kamionon, hogy az utcába is alig fért el. Már hajnalban felpakolták a kamiont, mely fél tízre érkezett Gödre, átszelve Budapest teljes csúcsforgalmát. Ott derült ki számomra, hogy, nem is fért fel minden elem egy kamionra, így kora délutánra hátra volt még egy forduló. A telek úgy tele lett házelemekkel és építő anyagokkal, hogy mozdulni is alig lehetett, de megúsztuk legalább azt, hogy az utcát is elfoglaljuk.

A munka java csak ezután következett. Nem arra gondolok, hogy a pinceépítés nem volt elég nagy kivívás, vagy akár nem volt elég férfias kihívás, hanem arra, hogy pincét sokfelé építenek, és a szigetelést leszámítva, hasonló technológiát alkalmaznak. Hidegen horganyzott hengerelt profilokból ellenben nem elterjedt a házépítés, és bár engem meggyőzött a technológia elmélete, sőt az is amit egy kész épületben láttam, mégis izgultam, saját, részletes tapasztalatok nélkül. Számomra már azt is nehéz volt elképzelni, hogy kétkamionnyi fémelemből, miként fogják mindig megtalálni azt az elemet a kertemben, mely a következő beépítendő elem. Erre a kérdésre hamar megkaptam a választ. Minden elemnek száma volt, és az egymással összeépítendő darabokat külön perszámokkal jelölték. Ráadásul a kamionra és a kamionról is úgy pakoltak, hogy később mindez ne okozzon gondot.

A fő oldalfalak felállítása két napot vett igénybe, míg a válaszfalak pedig egy napnál is hamarabb álltak. Felrakták a fém födémgerendákat, majd az emeleti födém alá erős fagerendákat is tettek, ez is eltartott két napig majd egy nap alatt a földszinti födémet OSB lapokkal burkolták.

Így lehetőségem nyílt megnézni, milyen lesz a kilátás az emeletről. Nagyon szokatlan volt a perspektíva, messzire el lehetett látni, de sajnos némileg lehangoló volt, hogy a Duna az emeletről sem látszott. Eltakarták a fák. Sebaj, mondtam, majd ha lehullnak a lombok. A földszinten, ha csak képletesen is, a feleségemmel is bejártuk a helységeket. Most már Ő is megnyugodott, látva, orvosi rendelője és, a hozzá tartozó helyiségek méretét. Neki az ANTSZ-től is be kell majd szereznie egy működési engedélyt. Az én környezetvédelmi tevékenységem telephelyengedélye egyszerűbb lesz, ott a fő baj az, hogy a világgazdasági váltság miatt megtorpant a piac.

Az építkezést, a mi félreeső zsákutcánkban is sokan megnézik. Olyan iparos embert is ismerek már, aki naponta, kétnaponta eljön, szakmai érdeklődésből. Számára az egyik legérdekesebb dolog az volt, hogy a házat csak három ember építi. Mégis egy hónap alatt elkészült a pince, majd kevesebb, mint két hét alatt eljutottunk a padlásszintre.

Szerinte, most le fogunk lassulni. Majd meglátjuk – mondtam. Bár fogadást nem kötöttünk, nem árultam el, hogy az épület szigetelését 11-én elkezdik, és ez által már két brigád fog egyszerre dolgozni a kis gödi telken.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

 1. Kedves György!
  Hasonló örömök elé nézünk mindketten. Én is lassan háztulajdonossá válok. Figyelmesen végigolvastam az írásait, végignéztem a házának építését dokumentáló képeket is, két indokból is. Az egyik nyilván az ötletek gyűjtése volt a másik, hogy belekössek. Nem tudtam… Számomra nem volt ismeretlen a technológia hiszen korábban fizikai munkaerőt kölcsönöztem egy másik, hasonló kivitelezőnek egy vállalkozás keretében. Ráadásul saját kezűleg is szereltem össze acél szerkezetből készült házat. Így tisztában voltam azzal is, hogy a szerkezet építés önmagában nem egy bonyolult feladat de megfelelő szakértelem kell hozzá. Sok apró dolog amire oda kell figyelni, de ha ezeket az ember tudja és betartja akkor igazából egy nagy „lego” várat épít. Sajnálom, hogy sokakat aggályokkal tölt el ez a technológia, pedig ez indokolatlan, ráadásul ez költségkímélőbb is. A ház építésén kívül ami összeköt minket az a környezetvédelmi tevékenység. Ez volt a másik szempont amikor erre a házra tettem le a voksom. A kivitelező is számos megoldást kínál a megújuló energiák hasznosítására de a ház későbbi átalakításra, új technológiák fogadására is alkalmas. Engem meggyőzött, és úgy látom Önt is. Remélem, egyre többen jutunk erre a sorsra… Munkájához és építkezéséhez sok sikert kívánok.

  Üdvözlettel:

  Gölles Máté

 2. Kedves Gölles Máté!
  Amit ír, megnyugtat. Én nem vagyok műszaki ember, így egyszerűbb logikai érvek – no és természetesen környezetvédelmi és energiatakarékossági érvek vittek ehhez a megoldáshoz. … És ki ne hagyjak érveim közül még kettőt.
  1,A gyorsházépítési technológia az idegrendszert is óvja, mert néhány hónap építkezést illik egészségben kibírni.
  2, Sajnos távolról sincs annyi pénzem, mint amennyi kell egy ház építésére. Ezért nem mindegy, hogy a hitelfelvétel, és a részletek visszafizetése között mennyi idő telik el. Az én esetemben, ha a ház gyorsan beköltözhetővé válik, akkor a jelenlegi lakásom is hamar bérbe adhatom. Ezzel a megoldással nem kell eladnom, mert a hitel visszafizetése után, már szabadon rendelkezhetek majd vele.
  Üdvözli,
  Droppa György

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb