100 m2-es tetőteres családi ház építésének bemutatása

Külső vakolatrendszer készítése (37-45. munkanap)

Az épület külső oldalán az OSB burkolatra 16 cm-es Austrotherm polisztirol szigetelő lemezeket ragasztunk hőszigetelésként.

Így az épület teljes hőszigetelő vastagsága: 31 cm!!! Ez a szigetelés több mint 100 cm modern téglafal szigetelési értékének felel meg. Az érdekesség, hogy itt mindössze 15 cm foglal helyet az alapozásból, mert a képeken is jól látszik, hogy a polisztirol rendszer, az nem fekszik fel az alaptestre. Így rendkívüli módon nő a hasznos alapterület.

A polisztirol lapokat speciálisan erre a célra kifejlesztett polisztirol ragasztó purhabbal rögzítjük az OSB lapokra (nem dagad meg), mely 15 perc alatt olyan mechanikus szilárdságot kap, hogy táblánként 100 kg-os terhelést is elvisel. Ez hagyományos cementbázisú polisztirol ragasztóval egyötöd terhelést sem bírna ki.

Ettől függetlenül táblánként 3 darab műanyag tányéralátét segítségével 180 mm-es facsavarral hozzárögzítjük az OSB lapokhoz is a polisztirol táblákat.

A polisztirol táblák legalsó sora alá alumínium indító profilt csavaroztunk, mely megóvja a szigetelést a mechanikus sérülésektől az alsó részeken (rovarok, rágcsálók), valamint szép élt ad az alsó résznek.
A polisztirol táblákra üvegszövet hálót ágyazunk polisztirol ragasztóhabarcsba, annak érdekében, hogy a hideg-meleg hatására keletkező hőtágulásokat a vakolatrendszer garantáltan elviselje repedésmentesen.

A ragasztóhabarcs két rétegben kerül fel. A felső réteget csiszoljuk, hogy az egyenetlenségeket kiküszöböljük.
A vékonyvakolatot, vagy más néven nemesvakolatot 1,5 mm-es szemcsemérettel készítjük el a beglettelt, csiszolt és alapozóval ellátott felületre.

Kapcsolódó cikkek

6 hozzászólás

 1. 31cm! tyű! és az senkit nem zavar, hogy abból a 31-ból 15cm tele van acél szerkezettel aminek a hővezetése több százszorosa a tégláénak? szóval hasznos szigetelés 16 cm maradjunk ennyiben. sztem…

 2. Kedves Vedder!
  A 15 cm acélszerkezet, az 1mm vastag.
  Elég szigorú ÉME engedélyeken megy keresztül egy ilyen rendszer, ahol ezt természetesen figyelembe is vették.
  Tehát összességében egy 60 méteres házfalnál 12 cm tömör acél alakulna ki, ha egy helyre tolnánk be az összes profilt.
  Egy monolit szerkezetnél ennél sokkal több acél van, ráadásul az betonban helyezkedik el, nam szigetelésben.
  A ház megadott hőszigetelési értékei az acél minimális rontó tényezőjével vannak kalkulálva. Ez nem jelent többet mint 1%.

 3. Tisztelt Kivitelező!
  Az épület páratartalma hol tud eltávozni,vagy többet kell szellőztetni? Az építőiparban dolgozom, és érdekel ez a rendszer,úgy látom hogy sokkal jobb, mint egy hagyományos anyagokból épült ház.A váz elemeit, hol lehet megvásárolni? Szívesen részt vennék, egy ilyen ház építésében. Köszönöm.

 4. Kedves vedder!
  Kifejezetten kedvelem a rosszindulatú okostojásokat. Ebben a házban én lakom… Egy minimális tűzterű (25x25cm) kandallóval fűtöttem ki a házat úgy, hogy minderre elhasználtam 5m3 fát. Ez 92.500.-Ft tavaly szeptember óta. Két hete be sem fűtöttem mert felesleges. Ha kicsit utána számolunk akkor havi átlagban 7.700.-Ft-ot költök fűtésre egy olyan házban aminek csak az alapterülete 100m2, mert van itt még egy ugyanekkora pince is… Ja és sajnos a lábazati hőszigetelést nem sikerült befejezni tél előtt, az még most is úgy van ahogy a képeken látszik. Maradjunk ennyiben szerintem…

 5. Kedves Attila!
  A vázszerkezetet külön nem értékesítjük, mert maga a termék az épület és az acél az nem adható el kereskedelmi forgalomban. De keresünk kivitelező partnereket, akiket betanítunk az építés minden mozzanatára.
  Tisztelettel:
  Nagy Sándor

 6. Kedves Vedder!
  Valóban 15 cm az acélszerkezet. Azért tudni kell, hogy 60 cm-ként 1mm. Ami a falfelület 0,16%-a. Azért ez mégsem tömör acél.
  Amit Ön leírt az megalapozatlan és téves.
  Mivel az acélszerkezet előtt ott van a polisztirol még ez a 0,16% felületű hővezetés is elhanyagolható mértékű lesz. Ha Önnek igaza lenne, akkor a repülőgépekben meg lehetne fagyni, mert vázszerkezet között van ott is a szigetelés,. Az Összes ipari csarnok acélszerkezetes, sorolhatnánk a nagy Hipermarketeket: Tesco, Auchan, Cora. Ezeknél az épületeknél csak az acélborda között van szigetelés.
  Előtte már nincs polisztirol hab sem.
  Tisztelettel:
  Nagy Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb