Székesfehérvár családi ház építés

Családi ház alapozása

Az épület alapozását nyár végén kezdtük el. Az időjárás több alkalommal pihenőt parancsolt a csapatnak a munkavégzésben, melyet eső formájában tett.

A családi ház alaptestjeinek kiásását kézzel végeztük. 100 cm mély és 40 cm szélességű alaptestet ástunk. A telek vízszintes volt, így a lábazat egységes magasságú lesz, mindenféle utólagos telekalakítás nélkül is.

Az elkészült alap árokba az új Eurokod8 előírások alapján C20 24 KK mixer betonból  készítettük el az alap betonozást.

Az elkészült alaptestre 25 cm szélességben 2 sor zsalukövet helyeztünk, melybe C20 24KK bertont dolgoztunk be. A betont vibráltuk, hogy minden helyet kitöltsön a zsalukőben.
A két sor zsalukő közé dupla 8mm-es betonvasat helyeztünk a gyárilag kialakított nútokba.

A mixer betont Székesfehérvárról szállíttattuk a helyszínre, így a mixer autó 20 perc alatt a helyszínen volt és 1 órán belül bedolgoztuk a betont.

A zsalukőbe betöltött betont 6 napig kötni hagytuk.  Ezután felcsavaroztuk lézeres szintezést követően a zsalukő külső felületére a 10 cm magasságú OSB zsaluzatot, mely az aljzatbetonozáshoz szükséges.

Az alaptestek közötti részt feltöltöttük töltésanyaggal, majd a tetejére 15 cm kavicságyazatot készítettünk. Az alaptestek közötti feltöltésbe beépítettük a szennyvízvezeték hálózat csöveit.

Ezután megkezdtük az aljzatbeton készítését. Az aljzatbeton C16 24KK mixer betonból készült. Az aljzatbetonba 6mm-es vashálót helyeztünk, melyeket 25 cm-es átfedéssel készítettünk el.Érdekesség: Sokszor felmerül az a megrendelői kérés, hogy készítsünk egy egyszerűbb alapot, hiszen ez csak egy könnyűszerkezetes családi ház és nincs akkora tömege. Sajnos attól függetlenül, hogy az épület tömege valóban töredéke, mint egy hagyományos ház, nem a tömeg a fő szempont ennél a kérdésnél. Nagyon fontos tudni, hogy azért kell egy méteres mélységbe minimum leásni az alaptest alját, mert ha ennél kisebb mélységű alapunk lenne, akkor télen egy vizes területen akár meg is emelkedhetne az alatta elraktározott és megfagyott jég segítségével. Így a házban is kárt tehetne az alapozásnál elkövetett hiba miatt. Tehát függetlenül, hogy tégla, vagy könnyűszerkezet, a sávalap esetében nem lehet spórolni.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Kedves Holgyem/Uram!
    Erdeklodok en is az epitkezes irant es jo latni, hogy egy epitkezesnek a mozzanatait leirjak, lefotozzak.
    Sajnalom, hogy nem irtak oda az egyes fazisok koltseget, az is erdekelt volna, mint itt az alapnal is.

    Tovabbi jo egeszseget kivanok a munkajukhoz!

    Tisztelettel: Zoltan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb