Minimál stílusú lapostetős ház építése

Könnyűszerkezetes ház alapozása

A családi ház alapozási munkálatait a Kedves Megrendelő készítette el a barátaival.

Földmunka:

A munkaterületen egy régi családi ház állt. Először ezt kellett szétbontani. Majd ezek után kezdődhetett meg az érdemi munka.

Az alaptest kiásása kézi erővel történt.
Az alapozás mélysége 90 cm, szélessége 40 cm.

Alaptestek betonozása:

Miután a földmunka elkészült, az alaptestek betonozásával lett a munka folytatva. A beton minősége C16-24KK.

A kiásott alaptestekbe 30x50cm-es gerendarácsot került, melyet betonvasból a helyszínen készítettünk el.
Az alaptestben elhelyezésre kerültek az épület villámvédelmi előírásaihoz szükséges acél anyagok.

Ezt később majd a készülő acélszerkezetes házzal össze kell kötni, valamint a tetőn is el kell helyezni a villámhárítókat. Szlovákiában a családi házaknál ez kötelező.

Zsalukövek építése:

Miután elkészült az alaptestek beton munkája, megkezdtük a zsalukövek építését.
A zsalukövek szélessége 25 cm-es. A zsalukövek magassága változó, mert a telekben vannak szintkülönbségek. Általánosságban elmondható, hogy 2 sor zsalukő lesz a végleges magasság.

A zsalukövekbe függőlegesen betonvasakat helyeztünk, melyek az alaptestbe is be lett kötve.

Ezután 4 nap munkaszünet következett, mivel a lábazati betonozásnak meg kell kötni, mielőtt a földet visszatöltjük a lábazat közé.

Földvisszatöltés, kavicstömörítés:

A lábazat közé betöltöttük a földet. Majd géppel megtömörítettük.
A megtömörített földben elkészítettük a gépészeti szennyvízcsöveket.
A tömörített földre 12 cm vastagságban kavicságyat készítettünk, melyet szintén géppel megtömörítettünk.
A tömörített kavicságyra fóliát terítettünk, majd arra fektettük a betonvashálót. A vashálók 25 cm-es átfedéssel lettek lefektetve.
A korábban elkészített zsalukövek oldalára felrögzítettük zsaluként az épület lábazati hőszigetelését. Ez egyben bennmaradó zsalu szolgálatot is teljesít, illetve a későbbiekben már nem kell a lábazati szigeteléssel bajlódni.

Az aljzatbeton magassága 12 cm lesz a kavicságy felett. Picit a vasak megemelésre kerültek, annak érdekében, hogy a beton alulról is takarja legalább 4 cm vastagságban a vasalást.

C16-24 KK betonból készítettük el a 12 cm vastagságú aljzatot. 

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

 1. Üdvözlöm!
  Nagyon tetszik az, hogy átgondoltan építkeznek, és előre gondolkodnak:
  „A korábban elkészített zsalukövek oldalára felrögzítettük zsaluként az épület lábazati hőszigetelését. Ez egyben bennmaradó zsalu szolgálatot is teljesít, illetve a későbbiekben már nem kell a lábazati szigeteléssel bajlódni.”
  Ezt a lépést általában nagyon sokan elfelejtik, vagy nem is foglalkoznak vele, pedig ez az apróság sok bosszúságtól kímélhet meg minket!
  További jó munkát 🙂

 2. Kedves Készházportál Kft.

  Fogadják gratulációmat az oldalhoz. Kimondottan hasznos, emellett nagyon érdekes és nagy segítség építkezőknek, kivitelezőknek, érdeklődőknek egyaránt.
  A képaláírásoknál azonban számomra két kérdés vetődött fel. Jó ötlet-e zsalukő mellé előre felhelyezni a hőszigetelést „zsaluként”? 1. a zsalukőhöz nem kell zsaluzat, ez az előnye, a zsalukő maga a zsaluzat, 2. nem ír a vízszigetelésről, ami sokkal fontosabb, hiszen az épület lábazatának átnedvesedését előzi meg. A vízszigetelésként környezetemben leginkább a modifikált bitumenes vízszigetelést alkalmazzák, lánghegesztéssel felhelyezve, erre kerül mechanikai védelemként a hőszigetelés és vízelvezetőnek a Dörken lemez, továbbá a bitumenes lemezt terepszint fölé minimum a falvastagságnak megfelelő mértékig felvezetik. Ezáltal teljesen szigetelt hő- és páratechnikailag is az épület lábazata. A magyarázatokból nekem úgy tűnik, itt csak hőszigetelés kerül a zsalukőre, pedig az átereszti a vizet, ráadául, ha EPS hőszigetelést alkalmazunk, akkor az is elveszti hőszigetelő képességét, így az sem hőszigetelést, sem vízszigetelést nem fog megvalósítani. Itt nagyon úgy tűnik, kimarad a vízszigetelés. Amit nem értek.
  Nem nagyon vagyok tisztában a könnyűszerkezetes technológiával, de ez az oldal továbbolvasása után is kérdés maradt.

  Egyébként tényleg kedvenc oldalak közé tartozik a honlap. Gratulálok!

  Üdvözlettel: M.E

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb